Mexipedia

A

Albóndigas
Albóndigas Spaans voor 'vleesballetje'. Deze kunnen van rund-, varkens- of lamsvlees zijn en worden meestal in een lekkere, fruitige tomatensaus geserveerd.

B

Borracho
Borracho Betekent eigenlijk 'dronken'...maar in de gastronomie heeft het woord betrekking op ingrediënten, die in wijn of andere alcoholische dranken worden gekookt, zodat het aroma krachtiger wordt, of het vlees malser.

Burrito
Burrito De naam 'ezeltje' heeft te maken met de manier waarop de tortilla wordt gevouwen, namelijk met een ezelsoor. Burrito's worden met gekruid gehakt, knapperige sla, tomaten en kaas gevuld.

C

Cantina
Een Mexicaanse gaarkeuken.Cerveza Het Spaanse woord voor 'bier' – altijd een handig begrip!

Chili con Carne
Chili con Carne Betekent letterlijk 'chili met vlees' – wordt gewoonlijk van blokjes rundvlees of rundergehakt, scherpe chilipepers, een grote portie kidneybonen en een pittige tomatensaus gemaakt.

Chimichanga
Chimichanga Een heerlijk krokante, gefrituurde burrito. Hiervoor wordt een zachte tarwetortilla met rund of kip, bonen, kaas en soms ook rijst gevuld. De tortilla wordt vervolgens gefrituurd, tot deze knapperig en goudbruin is, vers uit de pan geserveerd met koude guacamole en een toefje crème fraîche.

Chipotle
Chipotle Mexicaanser dan chipotle kan het niet – dit zijn namelijk gedroogde en gerookte jalapeño-chilipepers. Chipotles met hun karakteristieke pittige rookaroma geven Mexicaanse gerechten een bijzondere noot – bijvoorbeeld als ingrediënt voor sauzen en marinades, of in de pan gebakken met vlees of groente.

Chorizo
Chorizo Een pittige worst van varkensvlees of rund met een typisch rookaroma. Gerookte rode paprika's zorgen voor de typische, dieprode kleur. Gebakken chorizo met roerei is een geliefd Mexicaans ontbijt – in een zachte tarwetortilla gerold is het een stevige ontbijtburrito. 

Crème fraîche
Crème fraîcheNiet uit de Mexicaanse keuken weg te denken, omdat hij pikante gerechten wat milder maakt.

D

Dips
Dips Hiervoor zijn de tortillachips uitgevonden! Een van de beroemdste dips is guacamole – bereid uit gepureerde avocado's met een beetje chili en een scheutje limoensap. En dan is er natuurlijk de scherpe salsa, een saus die meestal van sappige tomaten, kleingesneden uitjes en chili wordt gemaakt. Als mild contrast daarbij dient crème fraîche – een of twee lepels nemen de scherpte weg.

E

Empanada
Empanada Empanada's zijn envelopjes van deeg, die iets lijken op ravioli, maar ze kunnen zowel zoet als hartig zijn. Wie in een empanada bijt, komt rundergehakt, groente, kip, bonen of gesmolten kaas tegen...of sappig fruit met verse, gekoelde room.

Enchilada
Enchilada In plaats van de tortilla per stuk te vullen en op te eten, worden bij de bereiding van enchilada's meerdere gevulde tortilla's in een ovenschaal gelegd en in de oven met kaas gegratineerd. Enchilada's worden traditioneel met gevogelte bereid.

F

Fajita
Fajita Het Spaanse woord fajita is afgeleid van het woord 'faja' en betekent riem. In tegenstelling tot een burrito wordt de gevulde tortilla bij een fajita alleen opgerold en niet in elkaar gevouwen. De karakteristieke vulling voor fajita's zijn kruidig gevogelte, paprika, uien en Mexicaanse salsa.

Flour Tortilla
Tortilla's heten letterlijk vertaald 'taartjes' en zijn van rond, dun deeg van tarwemeel gemaakt. Tortilla's zijn het brood van de Mexicanen en de basis voor iedere maaltijd. Ze kunnen met vlees, bonen, kaas of groente gevuld worden en vervolgens tot een fajita of een burrito gerold worden. 

G

Guacamole
Guacamole Dip classique fait traditionnellement à partir d’avocats tendres écrasés, d’oignons pleins de pep complétés par la merveilleuse note de zeste d’agrume d’un filet de jus de citron vert.

Guajillo
Guajillo Een klassieke dip, die meestal wordt bereid uit gepureerde avocado, fijne blokjes scherpe ui en een scheutje limoensap, wat de dip een heerlijk frisse noot geeft.

H

Huevos Rancheros
Huevos Rancheros Dit eenvoudige gerecht, in het Nederlands vertaald zoiets als 'boerenei' mag niet ontbreken bij het Mexicaanse ontbijt. Spiegeleieren, sappige tomaten, uien, rode paprika en maistortilla's – een hartige start van de dag!

J

Jalapeño
Jalapeño De bekendste (en zeker ook populairste) chilisoort wordt vanwege zijn mediumscherpte gewaardeerd – maar voorzichtig, er zijn ook scherpere soorten! De opwekkende scherpte geeft veel salsa's hun typische smaak. Bovendien zijn jalapeño's populair als pikant bijgerecht bij kaasnacho's of krokante taco's.

K

Kaffeelikör
Koffielikeur Een sterke Mexicaanse likeur van fijne arabica-koffiebonen, naar men zegt geïnspireerd op de dranken van de oude culturen van het schiereiland Yucatán.

M

Margarita
Margarita De populairste tequilacocktail en een begrip in de Mexicaanse cultuur. Wordt gemixt van tequila, triple sec en limoensap en in een glas met een randje zout geserveerd. 

N

Nachos
Nachos Een kostelijke combinatie van knapperige tortillachips en gegratineerde kaas, met sappige tomaten, hartige bonen, milde guacamole, scherpe jalapeño's en milde crème fraîche om 'af te koelen'.

P

Picante
Picante Betekent 'scherp' – opgepast dus! Poblano Een bijzonder mild soort chilipeper.
Poblano
Rijpe poblano's zijn donkerrood. Dankzij hun milde smaak zijn ze geschikt voor veel gerechten en sauzen. Je kunt ze zelfs zo eten – daarom is deze chilisoort ook zo populair.
 

Pollo
Pollo Het Spaanse woord voor 'kip', die de vurige, opwekkende aroma's van de Mexicaanse keuken perfect aanvult en daarom veelzijdig gebruikt wordt – van sappige fajita's en krokante taco's tot dampend hete enchilada's.

Q

Quesadilla
Quesadilla Letterlijk 'kaasje', iets preciezer uitgedrukt een gefrituurde of gegrilde mais- of tarwetortilla die met kaas gevuld wordt – afhankelijk van de smaak ook met malse kip, uien en een of twee chili's als opkikker. Anders gezegd: een soort Mexicaanse kaastoast om te delen met vrienden en familie.

S

Salsa
Eigenlijk betekent dit Spaanse woord gewoon 'saus', maar het heeft meestal betrekking op een pikante tomatensaus die als dip bij tortillachips geserveerd wordt, of taco's op smaak maakt. Salsa bestaat uit grote stukken sappige tomaten, blokjes uien en een vleugje scherpe chili, die de levensgeesten opwekt.

Sangría
Sangría Een bowl van rode wijn, stukjes vruchten en vaak een scheutje (of twee) brandewijn.

T

Taco
Taco's zijn krokant gefrituurde tortilla's van mais in schaalvorm. Deze Mexicaanse sandwiches worden met gekruid gehakt, kaas, reepjes sla, tomaten en tacosaus gevuld.

Tequila
 Een Mexicaanse sterke drank, die uit agaves gedestilleerd wordt. Agaves zijn familie van de yuccapalm – maar probeer dit thuis niet uit met de palm van het terras! 

Tortilla
Tortilla's zijn een soort pannenkoeken van tarwe- of maismeel. Ze staan al 12.000 jaar op het menu van de Mexicanen en zijn tot op heden het onbetwiste basisvoedsel van het land. Tortilla's zijn uiterst veelzijdig: Je kunt ze tot fajita's oprollen, er hartige burrito's van maken, of met kaas gratineren tot goudbruine enchilada's – en nog veel meer!

Tortilla-Wrap
Tortilla's heten letterlijk vertaald 'taartjes' en zijn van rond, dun deeg van tarwemeel gemaakt. Deze iets grotere variant van de tarwetortilla kan ook met vlees, bonen, kaas of groente gevuld worden en vervolgens tot een wrap gerold.

Tostada
Tostada Betekent letterlijk 'getoast'. Dit gerecht bestaat uit krokant geroosterde tortilla's, die met allerlei ingrediënten geserveerd kunnen worden – bijvoorbeeld refried beans, knapperige salade, pittige kaas, verse avocado of vurige salsa. 

V

Vino
Vino Het Spaanse woord voor 'wijn' – moet dat nader verklaard worden?

W

Wedges
Wedges Dik gesneden, gefrituurde en Mexicaanse gekruide aardappelpartjes, geserveerd met een dip naar keuze.

X

Xnipec
En xnipec (uitspraak: sjnipek) is een lekkere chilisalsa of sterk gekruide saus van habanero-chilipepers, een van de allerscherpste chilisoorten die er is. De naam betekent letterlijk 'hondeneus' – een aanspeling op de consumptie waarbij je neus gegarandeerd gaat lopen, want dit gerecht is scherp, scherp en nog eens scherp!

Y

Yerbabuena
Yerbabuena, soms ook als hierbabuena geschreven, is mint – een van de hoofdingrediënten van mojitococktails.

Z

Zumo
Zumo Betekent 'sap' en heeft meestal betrekking op sinaasappelsap. In Mexico is met 'zumo' ook wel de uit sinaasappelschillen gewonnen olie bedoeld.